Τι είναι η ακοολογία;
Αρθρα

Τι είναι η ακοολογία;

August 6, 2024

Τι είναι η ακοολογία;


Η ακοολογία είναι μία από τις τέσσερις υποειδικότητες ωτορινολαρυγγολογίας (ΩΡΛ). Οι άλλες τρεις είναι:

● Η ωτολογία
● Η ρινολογία
● Η χειρουργική κεφαλής και τραχήλου

Εικόνα 1: Ανατομία του αυτιού

Πώς ακριβώς εργάζονται οι ακοολόγοι στο εξωτερικό;

  • Συνταγογραφούν και προγραμματίζουν τα ακουστικά βαρηκοΐας και τα εμφυτεύματα των αυτιών
  • Παρακολουθούν όλες τις ηλικίες ασθενών και κάνουν όλα τα διαγνωστικά τεστ και τη θεραπεία διαταραχών της ακοής
  • Αναλαμβάνουν τα προ/μετεγχειρητικά τεστ στις επεμβάσεις των αυτιών
  • Είναι υπεύθυνοι για την αποθεραπεία των εμβοών (=βουητό στα αυτιά) και τον έλεγχο ακοής των νεογνών

Σε ΩΡΛ παραπέμπουν τον ασθενή μόνο όταν χρειάζεται χειρουργείο. Επίσης, οι ακοολόγοι δουλεύουν σε συνεργασία με ΩΡΛ ή/και νευρολόγους για την αντιμετώπιση των παθήσεων του συστήματος ισορροπίας.

Ακουστικά βαρηκοΐας
Πόσο έχουν βελτιωθεί;

Η τεχνολογία των ακουστικών βαρηκοΐας έχει βελτιωθεί κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία, παράλληλα με τις εξελίξεις στην ψηφιακή και ηλεκτρονική τεχνολογία. Σήμερα, τα καλύτερα ακουστικά:

  • Είναι πιο μικρά από ποτέ
  • Είναι οκταπύρηνα (όπως και τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας)
  • Χρησιμοποιούν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης για να εντοπίζουν την ομιλία σε ακτίνα 360° και να τη μεταφέρουν στον χρήστη ενισχυμένη και διακριτή σε σχέση με τον περιβάλλοντα θόρυβο
  • Συνδέονται ασύρματα με κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ μέσω Bluetooth

Εικόνα 2: Ακουστικό βαρηκοΐας

Ωστόσο, ένα ακριβό ακουστικό δεν αρκεί. Το πόσο καλά ξέρει κάποιος να το προγραμματίσει, με τη χρήση ειδικών μετρήσεων που διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, είναι αυτό που εξασφαλίζει την επιτυχία. Ένας ακοολόγος μπορεί να το κάνει αυτό με απόλυτη επιτυχία σε μία μόνο συνεδρία, χωρίς την ανάγκη να επιστρέψει ο ασθενής για περαιτέρω ρυθμίσεις.

Μπορούν τα ακουστικά βαρηκοΐας να βοηθήσουν όλους τους ασθενείς με βαρηκοΐα και να καλύψουν τις ανάγκες τους;


Όχι. Οι παράγοντες που καθορίζουν κατά πόσο ο ασθενής μπορεί να βοηθηθεί από τα γνωστά σε όλους ακουστικά βαρηκοΐας είναι ο βαθμός και το είδος της βαρηκοΐας. Τα ακουστικά βαρηκοΐας αντενδείκνυνται για ορισμένους ασθενείς, όπως παραδείγματος χάρη αυτούς που:

  • Έχουν συγκεκριμένου τύπου βαρηκοΐα
  • Έχουν ιστορικό χρόνιων μολύνσεων των αυτιών
  • Πάσχουν από συγκεκριμένα σύνδρομα, γενετικές ανωμαλίες κλπ.

Εμφυτεύσιμο ακουστικό ΒΑΗΑ

Παρόλο που στην Ελλάδα οι ασθενείς αυτοί κατά βάση ταλαιπωρούνται ακόμη με συμβατικά ακουστικά, μπορούν πλέον να ακούν καθαρότατα μέσω εμφυτεύσιμου ακουστικού που ονομάζεται BAHA και επιχορηγείται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ. Το BAHA εμφυτεύεται χειρουργικά πάνω στο κόκκαλο πίσω από το αυτί από εξειδικευμένο χειρουργό ΩΡΛ και προγραμματίζεται ηλεκτρονικά από εξειδικευμένο ακοολόγο.

Εμφύτευμα μεσαίου ωτός

Άλλη μερίδα ασθενών, με ιστορικό προβλημάτων στο μεσαίο αυτί ή κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες ή γενετικές βλάβες ή που απλά δεν μπορούν να φορέσουν ή να επωφεληθούν από τα συμβατικά ακουστικά βαρηκοΐας και το BAHA, μπορούν πλέον να ακούν εντυπωσιακά καλά με το εμφύτευμα μεσαίου ωτός. Υπάρχουν διάφορα εμφυτεύματα μεσαίου ωτός διαθέσιμα από διάφορους κατασκευαστές. Όλα τοποθετούνται χειρουργικά από εξειδικευμένο χειρουργό ΩΡΛ και προγραμματίζονται από εξειδικευμένο ακοολόγο. Αξιοσημείωτο είναι το τελευταίας τεχνολογίας εμφύτευμα μεσαίου ωτός για ασθενείς με βαριάς μορφής συγκεκριμένων τύπων βαρηκοΐα, που είναι 100% αόρατο. Δυστυχώς, προς το παρόν τα εμφυτεύματα μεσαίου ωτός δεν επιχορηγούνται από τον ΕΟΠΥΥ.

Από το BAHA και το εμφύτευμα μεσαίου ωτός μπορούν να επωφεληθούν μικρά παιδιά, αλλά και ενήλικες, χωρίς περιορισμό στο όριο ηλικίας. Πλέον, σε πολλές περιπτώσεις ατόμων μεγάλων σε ηλικία, όπου συχνά υπάρχουν ανησυχίες ως προς τους κινδύνους της γενικής αναισθησίας, το BAHA τοποθετείται με τοπική αναισθησία.

Επιλέγοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται απλοϊκά, ωστόσο απαιτούν ενδελεχείς διαγνωστικές εξετάσεις και μακροχρόνια εποπτεία. Για τον λόγο αυτό, ο ασθενής πρέπει πάντα να επιλέγει σύγχρονα νοσοκομεία με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και με κατάλληλα εκπαιδευμένη και έμπειρη διεπιστημονική ομάδα, που αντιμετωπίζει τον ασθενή ολιστικά και δίνει προσοχή στα ιδιαίτερα σημεία της θεραπείας του.

ΚΕΙΜΕΝΟ:
Σταματία Σταϊκούδη GDip MSc BSc (Hons) RCCP HCPC, Ακοολόγος

Σταματία Σταϊκούδη

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Σταματία Σταϊκούδη

August 6, 2024

Tελευταία μας άρθρα
Modern surgical options for diseases of the esophagus
Clinic “AGIOS LOUKAS”
Stomach pain and stress: How much does it affect us and how to deal with it?
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
📌 March 20, 2023 World Oral Health Day
Clinic “AGIOS LOUKAS”