Λίγα λόγια για το αλκοόλ
Αρθρα

Λίγα λόγια για το αλκοόλ

August 6, 2024

Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν διάφορα ποσοστά αιθυλικής αλκοόλης. Συνήθως, μία κανονική μπύρα περιέχει περίπου 5% αλκοόλ. Το κρασί περιέχει 12% και τα οινοπνευματώδη ποτά γύρω στο 40%.

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο, και ειδικά το κρασί, μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία μας. Η προτεινόμενη μέγιστη κατανάλωση αλκοόλ για τους άνδρες είναι 1-2 ποτά την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες όχι παραπάνω από ένα ποτό την ημέρα.

Επίσης, ανάλογα με τη χώρα και τους κανονισμούς της, το αλκοόλ μπορεί να καταναλώνεται από συγκεκριμένες ηλικίες. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να γίνεται υπεύθυνα όσον αφορά την υγεία μας και την ασφάλεια των άλλων.

Καλοκαίρι και αλκοόλ

Τι να προσέχουμε

Για τους περισσότερους από εμάς, το ελληνικό καλοκαίρι ταυτίζεται με βόλτες στην παραλία, ηλιοθεραπεία και ποτά δίπλα στη θάλασσα. Παρόλο που γνωρίζουμε πως η ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ σημαντική, λίγοι από εμάς γνωρίζουμε πραγματικά τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στην υγεία μας, αλλά και πώς αυτό επηρεάζει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Ο κίνδυνος εγκαυμάτων από τον ήλιο αυξάνεται

Το αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα να υποστούμε έγκαυμα μετά από έκθεση στον ήλιο. Αυτό συμβαίνει διότι η επίδραση του αλκοόλ στο σώμα μας μειώνει τη δυνατότητα προστασίας του δέρματος από τη UV ακτινοβολία που δεχόμαστε από τον ήλιο.

Αν καταναλώνετε αλκοόλ σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως παραδείγματος χάρη στην παραλία, βάλτε αντηλιακό τακτικά, φορέστε ένα καπέλο και προτιμήστε τη σκιά.

Το κολύμπι μπορεί να γίνει επικίνδυνο

Η κατανάλωση αλκοόλ συμβάλλει σημαντικά στους θανάτους από πνιγμό. Για την ακρίβεια, το αλκοόλ συμβάλλει σε σχεδόν 20% όλων των θανάτων από πνιγμό σε ενήλικες, ενώ σε άτομα 15-29 ετών το ποσοστό αγγίζει το 41%.

Με άλλα λόγια, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο ατυχήματος ή πνιγμού για τους εξής λόγους:

Επηρεάζει την ικανότητα λήψης αποφάσεων

Αυξάνει την ανάληψη ρίσκων

Επηρεάζει τον συντονισμό και τον χρόνο αντίδρασης

Μειώνει την αποτελεσματικότητα του CPR (καρδιοαναπνευστική ανάνηψη)

Είναι σημαντικό να πίνουμε νερό

Το αλκοόλ έχει διουρητική δράση. Αυτό σημαίνει πως, όταν πίνουμε αλκοόλ, το σώμα μας ελευθερώνει περισσότερα υγρά συγκριτικά με την κατανάλωση άλλων ποτών, όπως χυμοί ή αναψυκτικά. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι καλό κάθε αλκοολούχο ποτό να συνοδεύεται από ένα ποτήρι νερό.

Η αφυδάτωση και η έκθεση στον ήλιο είναι σημαντικοί παράγοντες που μπορούν δυνητικά να οδηγήσουν σε θερμοπληξία. Μερικά από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι πονοκέφαλος, ναυτία, ζαλάδα, παραλήρημα, λιποθυμία και κώμα.

Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε τον εαυτό σας ενυδατωμένο πίνοντας άφθονα υγρά. Προστατέψτε τον οργανισμό σας και το δέρμα σας φορώντας αντηλιακό και επιλέγοντας τη σκιά.

Προγραμματίστε ασφαλή μεταφορά εκ των προτέρων

Το αλκοόλ συμβάλλει σημαντικά στη συχνότητα των αυτοκινητιστικών ατυχημάτων. Ακόμη και σε μικρές δόσεις, το αλκοόλ επηρεάζει τη συγκέντρωση και την ικανότητα να αντιδρούμε έγκαιρα κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Αν καταναλώνετε αλκοόλ, χρησιμοποιήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή καλέστε ένα ταξί.

Η περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα (BAC)

Η περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα (BAC) είναι η μονάδα που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της ποσότητας αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος ενός ατόμου.

Δηλητηρίαση από αλκοόλ

Τα επτά στάδια

1. Νηφαλιότητα - BAC: 0.01–0.05%

Ένα άτομο είναι νηφάλιο όταν έχει καταναλώσει ένα ή λιγότερο από ένα αλκοολούχο ποτό κατά τη διάρκεια μιας ώρας. Στο στάδιο αυτό, το άτομο νιώθει καλά, όπως νιώθει πάντα.

2. Ευφορία - BAC: 0.03–0.12%

Η μετάβαση στο ευφορικό στάδιο γίνεται με την κατανάλωση 2-3 ποτών για τους άνδρες ή 1-2 ποτών για τις γυναίκες, κατά τη διάρκεια μιας ώρας. Αυτό είναι το στάδιο στο οποίο ένα άτομο νιώθει “ζαλισμένο”. Σε αυτό το στάδιο, συνήθως, έχουμε περισσότερη αυτοπεποίθηση και είμαστε πιο κοινωνικοί. Έχουμε, επίσης, βραδύτερο χρόνο αντίδρασης και χαμηλότερες αναστολές.

3.Έξαψη - BAC: 0.09–0.25%

Στο στάδιο αυτό, ένας άντρας έχει καταναλώσει περίπου 3 με 5 ποτά, ενώ μια γυναίκα 2 με 4 ποτά, κατά τη διάρκεια μιας ώρας. Μερικά από τα σημάδια είναι τα ακόλουθα:

Συναισθηματική αστάθεια

Μειωμένος συντονισμός

Μειωμένη κρίση και μνήμη

Θολή όραση και μειωμένη ισορροπία

Υπνηλία ή κόπωση

Στο στάδιο αυτό είμαστε “μεθυσμένοι”.

4. Σύγχυση - BAC: 0.18–0.30%

Στο στάδιο αυτό, ένας άντρας έχει καταναλώσει πάνω από 5 ποτά, ενώ μια γυναίκα πάνω από 4 ποτά, κατά τη διάρκεια μιας ώρας. Το κύριο χαρακτηριστικό του σταδίου αυτού είναι η σύγχυση. Το άτομο, επίσης, δυσκολεύεται να σταθεί ή να περπατήσει. Η υψηλή ανεκτικότητα στον πόνο μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα.

5. Λήθαργος - BAC: 0.25–0.4%

Στο πέμπτο στάδιο, το άτομο πέφτει σε λήθαργο και χρήζει επείγουσας ιατρικής φροντίδας. Η αναπνοή μπορεί να επηρεαστεί, καθώς και τα αντανακλαστικά που μας προστατεύουν από το να κάνουμε αναρρόφηση σε περίπτωση εμετού.

6. Κώμα - BAC: 0.35–0.45%

Στο στάδιο αυτό, οι λειτουργίες του σώματος επιβραδύνονται και το άτομο πέφτει σε κώμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο θανάτου. Η ιατρική περίθαλψη είναι απαραίτητη, καθώς το άτομο βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

7. Θάνατος - BAC: 0.45% ή περισσότερο

Όταν η περιεκτικότητα του αλκοόλ στο αίμα φτάνει ή ξεπερνάει το 0.45%, ο θάνατος εξαιτίας δηλητηρίασης από αλκοόλ είναι πιθανός.

Κλινική "Άγιος Λουκάς"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "Άγιος Λουκάς"

August 6, 2024

Tελευταία μας άρθρα
Modern surgical options for diseases of the esophagus
Clinic “AGIOS LOUKAS”
Stomach pain and stress: How much does it affect us and how to deal with it?
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
📌 March 20, 2023 World Oral Health Day
Clinic “AGIOS LOUKAS”