Η σημασία της ανοσοποίησης στην παιδική ηλικία
Αρθρα

Η σημασία της ανοσοποίησης στην παιδική ηλικία

August 6, 2024

Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης, 24 - 30 Απριλίου 2021

Κάλλιον το προλαµβάνειν παρά το θεραπεύειν


Είναι πάντα καλύτερο να προλαμβάνετε μια ασθένεια παρά να την αντιμετωπίζετε. Ο εμβολιασμός οδήγησε στην αποτελεσματική πρόληψη πολλών ασθενειών που στο παρελθόν ήταν πολύ συνηθισμένες και, πολλές φορές, θανατηφόρες. Μερικά παραδείγματα ασθενειών που περιορίστηκαν χάρη στον παιδικό εμβολιασμό είναι:


  • Η πολιομυελίτιδα
  • Η ιλαρά
  • Η διφθερίτιδα
  • Ο κοκκύτης
  • Η ερυθρά
  • Η παρωτίτιδα
  • Ο τέτανος
  • Ο ροταϊός
  • Ο Haemophilus influenzae τύπου b (Hib)
  • Η ευλογιά


Για την ακρίβεια, χάρη στη διαδικασία της ανοσοποίησης, η ευλογιά δεν υπάρχει πλέον έξω από το εργαστήριο. Με τον ίδιο τρόπο και με την πάροδο των χρόνων, τα εμβόλια έχουν αποτρέψει αμέτρητες περιπτώσεις ασθενειών, σώζοντας παράλληλα εκατομμύρια ζωές.


Προστασία από μολυσματικές ασθένειες


Η ανοσοποίηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας, τα παιδιά σας και τις μελλοντικές γενιές από μολυσματικές ασθένειες. Ο εμβολιασμός βοηθά στην εξάλειψη μιας ασθένειας που θα μπορούσε να εξαπλωθεί, αλλά και στην προστασία των δικών σας ανθρώπων από ενδεχόμενα επιδημίας ή πανδημίας. Ο πλήρης εμβολιασμός στην παιδική ηλικία, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Ανοσοποίησης, βοηθάει όχι μόνο στην προστασία των δικών σας ανθρώπων, αλλά και εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.


Η ανοσοποίηση σώζει ζωές


Τον 20ο αιώνα, που δεν απέχει πολύ από το σήμερα, χιλιάδες παιδιά αρρώσταιναν βαριά και απεβίωναν κάθε χρόνο από ασθένειες όπως ο κοκκύτης, ο τέτανος και η διφθερίτιδα. Ευτυχώς και χάρη στον εμβολιασμό, είναι εξαιρετικά σπάνιο σήμερα να αρρωστήσει τόσο βαριά ένα παιδί από τις αναφερόμενες ασθένειες, αρκεί να έχει εμβολιαστεί. 


Τι είναι η ανοσία;


Η ομάδα των οργάνων που αποτελούν το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργούν τα αντισώματα για να καταπολεμήσουν τα αντιγόνα των «ξένων εισβολέων», όπως τα βακτήρια και οι ιοί.


Έτσι, την πρώτη φορά που ένα παιδί μολυνθεί με ένα συγκεκριμένο αντιγόνο ενός παθογόνου οργανισμού, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει αντισώματα σχεδιασμένα για την καταπολέμησή του. 


Πρώτη επαφή με το ξένο αντιγόνο


Αυτό όμως απαιτεί χρόνο. Πολλές φορές, το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει αρκετά γρήγορα για να αποτρέψει το αντιγόνο από την πρόκληση ασθένειας, έτσι το παιδί εξακολουθεί να αρρωσταίνει. 


Δεύτερη επαφή με το ξένο αντιγόνο


Ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα «θυμάται» αυτό το αντιγόνο. Εάν εισέλθει ποτέ ξανά στο σώμα, ακόμη και μετά από πολλά χρόνια, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να παραγάγει αντισώματα αρκετά γρήγορα, ώστε να μην προκαλέσει ασθένεια για δεύτερη φορά. Αυτή η προστασία ονομάζεται ανοσία.


Πώς λειτουργούν τα περισσότερα εμβόλια


Τα περισσότερα εμβόλια περιέχουν τα ίδια αντιγόνα ή μέρη αυτών που προκαλούν μια συγκεκριμένη ασθένεια. Ωστόσο, η ισχύς τους είναι τόσο εξασθενημένη που αυτός που δέχεται το εμβόλιο δεν νοσεί, αλλά παράγει αντισώματα, οδηγώντας απευθείας στην ανοσία. Μέσω του εμβολιασμού, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν ανοσία, παρακάμπτοντας την πορεία της νόσου και τον κίνδυνο που ενέχει η κάθε ασθένεια για την υγεία του παιδιού.  


Άλλα οφέλη που προκύπτουν από τον εμβολιασμό


Ο εμβολιασμός δεν ωφελεί μόνο αυτούς που εμβολιάζονται. Ευάλωτες ομάδες που δεν μπορούν να αποκτήσουν ανοσία λόγω άλλων επίκτητων ή αυτοάνοσων ασθενειών ή επειδή απλώς δεν ανταποκρίνονται σε ένα συγκεκριμένο εμβόλιο, προστατεύονται μέσω της ανοσοποίησης μεμονωμένων παιδιών. Επίσης, η μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού συμβάλλει στην εξάλειψη ασθενειών για τις μελλοντικές γενιές.  


Κλινική Άγιος Λουκάς

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική Άγιος Λουκάς

August 6, 2024

Tελευταία μας άρθρα
Modern surgical options for diseases of the esophagus
Clinic “AGIOS LOUKAS”
Stomach pain and stress: How much does it affect us and how to deal with it?
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
📌 March 20, 2023 World Oral Health Day
Clinic “AGIOS LOUKAS”