📅 12 Οκτωβρίου📌Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας🦴
Αρθρα

📅 12 Οκτωβρίου📌Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας🦴

August 6, 2024

Άρθρωση είναι το μέρος του σώματος, όπου δύο ή περισσότερα οστά ενώνονται. Οι αρθρώσεις μπορεί να είναι άκαμπτες, όπως αυτές μεταξύ των οστών στο κρανίο, ή κινητές, όπως το γόνατο, το ισχίο και οι ώμοι. Αρθρίτιδα είναι μια παθολογική κατάσταση, η οποία επηρεάζει τη λειτουργικότητα των αρθρώσεων.

Τι ορίζουμε αρθρίτιδα;

Ο όρος αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια ομάδα παθήσεων που προκαλούν βλάβη στις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα τον πόνο και τη δυσκαμψία. Η αρθρίτιδα μπορεί να συμβεί σχεδόν σε κάθε άρθρωση στο σώμα. Ανάλογα με την αιτία, έχουμε τα διαφορετικά είδη αρθρίτιδας.

Τι προκαλεί την αρθρίτιδα;

Στην αρθρίτιδα, διάφορες ασθένειες και παθήσεις προσβάλλουν τις αρθρώσεις, προκαλούν δομικές βλάβες και επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι αρθρίτιδας, οι οποίοι μπορούν να χωριστούν σε τρεις βασικές ομάδες, ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί:

  • Οι εκφυλιστικές αρθρίτιδες, όπως η οστεοαρθρίτιδα 
  • Οι φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως η ρευματοειδής, η ψωριασική και η αρθρίτιδα από κρυστάλλους
  • Οι λοιμώδεις ή σηπτικές αρθρίτιδες

Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για την κάθε κατηγορία;

Εκφυλιστικές αρθρίτιδες

Οφείλονται στη φυσική φθορά των αρθρώσεων. Είναι συχνές σε ανθρώπους άνω των 50 ετών, ενώ πιο σπάνια εκδηλώνονται και σε νεαρότερα άτομα, λόγω κάποιου τραυματισμού. Η πιο συχνή εκφυλιστική αρθρίτιδα είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες 

Περιλαμβάνουν τις αρθρίτιδες, στις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου επιτίθεται εναντίον των ιστών του ιδίου του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένων και των ιστών των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση της κινητικότητας και της λειτουργικότητάς τους. Μια υποκατηγορία των φλεγμονωδών αρθρίτιδων είναι αυτές που προκαλούνται από κρυστάλλους και όχι από αυτοάνοση κατάσταση. Στις παθήσεις αυτές, κρύσταλλοι - «απόβλητα» του οργανισμού - συγκεντρώνονται μέσα και γύρω από την άρθρωση, προκαλώντας φλεγμονή και αρθρίτιδα. 

Τέλος, είναι οι λοιμώδεις ή σηπτικές αρθρίτιδες, επείγουσες καταστάσεις που χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Στις αρθρίτιδες αυτές, μικροοργανισμοί εισβάλλουν στην άρθρωση, προκαλώντας έντονα συμπτώματα. Εάν παραμεληθούν, μπορεί η σήψη να εξαπλωθεί και στο υπόλοιπο σώμα. 

Ποια είναι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας;

Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι:

  • πόνος
  • δυσκαμψία αρθρώσεων (μειωμένη κίνηση)
  • πρήξιμο αρθρώσεων
  • ερεθισμός (κοκκινίλα) και θερμότητα στην άρθρωση
  • γενικά συμπτώματα, όπως κόπωση, απώλεια βάρους ή αίσθημα αδιαθεσίας

Πώς γίνεται η διάγνωση και η διερεύνηση της αρθρίτιδας;

Η διάγνωση περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, τη λήψη ιστορικού, τις εργαστηριακές εξετάσεις και τις απεικονιστικές εξετάσεις. Μέσω αυτών των διαδικασιών, πραγματοποιείται η διάγνωση της ακριβούς αιτίας που προκαλεί την αρθρίτιδα και, ανάλογα, αποφασίζεται ο τρόπος αντιμετώπισής της. 

Ποια είναι η θεραπεία της αρθρίτιδας;

Η  θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας και το είδος της πάθησης που την προκαλεί.

Όσον αφορά τις εκφυλιστικές αρθρίτιδες, όπως η οστεοαρθρίτιδα, η θεραπεία ξεκινάει πιο συντηρητικά (αντιφλεγμονώδη φάρμακα και μεταβολή των καθημερινών δραστηριοτήτων) και, αν χρειαστεί, καταλήγει στη χειρουργική επέμβαση (ολική αρθροπλαστική). Στην προσπάθεια ελέγχου του ρυθμού εξέλιξης της αρθρίτιδας, έχουν θέση ενδαρθρικές εγχύσεις με:

  • Υαλουρονικό οξύ
  • Πλάσμα αίματος πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)
  • Βλαστοκύτταρα (MSCs)

Στις φλεγμονώδεις αρθρίτιδες, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκοπός είναι να αναχαιτιστεί έγκαιρα η πορεία της νόσου. Αυτό επιτυγχάνεται φαρμακευτικά με κορτιζόνη, φάρμακα τροποποιητικά της νόσου (DMARDs) και βιολογικούς παράγοντες. Σε περίπτωση αρθρίτιδας από κρυστάλλους, στην αντιμετώπιση προστίθεται και η μείωση της υπεύθυνης ουσίας. 

Τέλος, όσον αφορά τις λοιμώδεις ή σηπτικές αρθρίτιδες, απαιτείται άμεση παρέμβαση με αντιβιοτική αγωγή

Συμπέρασμα 

Η αρθρίτιδα είναι μια αρκετά συχνή πάθηση και προκαλείται από πολλές διαφορετικές αιτίες. Τα συμπτώματά της μπορεί να είναι επώδυνα και να επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Παρόλα αυτά, η έγκαιρη διάγνωση και η ορθή αντιμετώπιση μπορούν να αλλάξουν καθοριστικά την πορεία της νόσου και να βελτιώσουν σημαντικά την καθημερινότητα του ασθενούς.

Βιβλιογραφία

https://www.onpharm.gr/Blog/Post/6/Page/150/el/Arthritida/

https://www.mitera.gr/arthra-ygeias/arthritida-i-therapeia-tis-exartatai-apo-ti-sosti-diagnosi/

https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/14470-arthritida

Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"

August 6, 2024

Tελευταία μας άρθρα
Modern surgical options for diseases of the esophagus
Clinic “AGIOS LOUKAS”
Stomach pain and stress: How much does it affect us and how to deal with it?
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
📌 March 20, 2023 World Oral Health Day
Clinic “AGIOS LOUKAS”