Η πρόοδος στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης με νέες μεθόδους και εξατομικευμένες προσεγγίσεις αναπτερώνει τις ελπίδες πολλών ζευγαριών για την επίτευξη μίας ασφαλούς εγκυμοσύνης.
Τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένες σύγχρονες ενδοσκοπικές μέθοδοι, όπως είναι η υστεροσκόπηση, έχουν κερδίσει όλο και περισσότερο την αποδοχή, ως οι πλέον αξιόπιστες διαγνωστικές τεχνικές, για την αξιολόγηση της υπογονιμότητας, τη θεραπεία της και όχι μόνο.
Η υστεροσκόπηση είναι μία πρωτοποριακή μέθοδος εξέτασης της ενδομητρικής κοιλότητας (εσωτερικό της μήτρας). Πρόκειται για μία σύντομη επέμβαση, η οποία μας επιτρέπει να εξετάσουμε το σχήμα της κοιλότητας της μήτρας, την ύπαρξη ενδομήτριας παθολογίας (π.χ. πολύποδας ενδομητρίου), την τραχηλική κοιλότητα και τα στόμια των σαλπίγγων στη μήτρα.
Η υστεροσκόπηση είναι μία ανώδυνη ειδική εξέταση που διαρκεί λίγα λεπτά. Η επέμβαση διενεργείται με τη βοήθεια ενός λεπτού τηλεσκοπίου (υστεροσκόπιο), το οποίο εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στην ενδομητρική κοιλότητα, χωρίς τομές. Με μία πάρα πολύ μικρή κάμερα, διαμέτρου 3-5mm, ο γυναικολόγος προσεγγίζει τη μήτρα από τον κόλπο, μέσω του καναλιού του ενδοτραχήλου. Ο γιατρός εισάγει πολύ αργά τη μικρή αυτή κάμερα μέσα στη μητρική κοιλότητα. Με την εξέταση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου του ενδοτραχήλου για να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποιος πολύποδας, συμφύσεις ή κακοήθεια και της κοιλότητας της μήτρας για ύπαρξη διαφράγματος, συμφύσεων, ανωμαλιών διάπλασης της μήτρας, ινομυωμάτων, πολυπόδων, υπερπλασίας και κακοήθειας. Συνηθέστερα, επιλέγεται να χορηγηθεί ελαφρά αναλγησία (μέθη), ενώ η ασθενής εξέρχεται από το νοσοκομείο 2-3 ώρες μετά. Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι αμελητέος και η ασθενής επανακτά τη φυσιολογική της δραστηριότητα την ίδια ημέρα.
Tο κύριο πλεονέκτημα της υστεροσκόπησης είναι η δυνατότητα επισκόπησης της ενδομητρικής κοιλότητας και η εντόπιση παθολογικών καταστάσεων. Παρέχει τη δυνατότητα, ταυτόχρονα, της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων.
Οι παθολογικές αυτές καταστάσεις ευθύνονται συχνά για το αρνητικό αποτέλεσμα μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης, καθώς και για τις συχνές αποβολές του κυήματος.
Το όφελος της υστεροσκόπησης, όμως, μπορεί να επεκταθεί και πέρα από τη θεραπεία της παθολογίας της μήτρας. Μπορεί να συμβάλει θετικά στη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς (ακριβέστερη τοποθέτηση του/των εμβρύων).
Είναι προφανές ότι ο ρόλος της υστεροσκόπησης, διαγνωστικής ή επεμβατικής, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και αποτελεί πολύτιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας!
Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) συνιστά την υστεροσκόπηση για την επιβεβαίωση και θεραπεία ενδομήτριου με παθολογία, αλλά όχι ως εξέταση ρουτίνας.
Η εξειδίκευση των γυναικολόγων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό και ο εξοπλισμός με μηχανήματα υστεροσκόπησης τελευταίας τεχνολογίας καθιστούν την υστεροσκόπηση μία απλή και ασφαλή μέθοδο, που προσφέρει τη δυνατότητα διάγνωσης με άμεση επισκόπηση, αλλά ταυτόχρονα και θεραπείας της ενδομήτριας κοιλότητας. Επίσης, συμβάλλει στην αύξηση των θετικών αποτελεσμάτων για επίτευξη εγκυμοσύνης, είτε με εξωσωματική γονιμοποίηση είτε με φυσική σύλληψη.
Δρ. Νικόλαος Τσάγιας,
Γυναικολόγος - Μαιευτήρας