Προληπτική εξέταση για καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο με τη νέα αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης
Αρθρα

Προληπτική εξέταση για καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο με τη νέα αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης

June 12, 2021

Η νέα αξονική τομογραφία, ιδιαίτερα χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT), αποτελεί την ευκολότερη και ασφαλέστερη εξέταση που μπορεί να εντοπίσει κακοήθεια στον πνεύμονα ακόμη από τα πολύ πρώιμα στάδια, εξασφαλίζοντας την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αντιμετώπιση.


Υπάρχει διαφορά μεταξύ αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης και παραδοσιακής ακτινογραφίας, κατά τον έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα;


Ο τύπος αξονικής τομογραφίας που συνιστάται για έλεγχο καρκίνου του πνεύμονα είναι μια μορφή αξονικής τομογραφίας γνωστή ως σπειροειδής ή ελικοειδής αξονική τομογραφία. Η λυχνία παραγωγής ακτίνων Χ περιστρέφεται συνεχώς σε σπειροειδή κίνηση γύρω από το σώμα και λαμβάνει αρκετές τρισδιάστατες εικόνες των πνευμόνων. Αυτές οι λήψεις είναι πολύ λεπτομερείς και μπορούν να δείξουν καρκίνο του πνεύμονα πρώιμου σταδίου που μπορεί να είναι πολύ μικρός για να ανιχνευθεί από μια παραδοσιακή ακτινογραφία. Οι παραδοσιακές ακτίνες Χ μπορούν να αναγνωρίσουν τους καρκίνους του πνεύμονα στο μέγεθος μιας δεκάρας, ενώ οι σπειροειδείς αξονικές τομογραφίες μπορούν να αποκαλύψουν ανωμαλίες στους πνεύμονες στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού. Αυτή είναι μια κρίσιμη διαφορά - όσο μικρότερος είναι ο όγκος όταν ανιχνεύεται, τόσο λιγότερο πιθανό τα καρκινικά κύτταρα να έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές θεραπείας και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.


Η σύγχρονη τεχνολογία έχει πετύχει να μειώσει στο ελάχιστο τη δόση ακτινοβολίας που δέχεται ο ασθενής κατά τη διάρκεια μιας ελικοειδούς αξονικής τομογραφίας. Έτσι, προτάθηκε και σήμερα χρησιμοποιείται η μέθοδος της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας (Low Dose CT).


Σε σύγκριση με μία εξέταση συμβατικής CT θώρακος, η σάρωση χαμηλής δόσης CT για καρκίνο του πνεύμονα χρησιμοποιεί περίπου 5 φορές λιγότερη ακτινοβολία. Αν και η έκθεση σε ακτινοβολία από σάρωση CT χαμηλής δόσης είναι υψηλότερη από μια τυπική ακτινογραφία, τα οφέλη από τη λήψη ενός τέτοιου ελέγχου υπερτερούν δραματικά των κινδύνων να μην γίνει ο έλεγχος, ειδικά αν υπάρχει υψηλός κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα. 


Έτσι, έχει καθιερωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα, όπως βαρείς καπνιστές, ασθματικούς κ.α., να γίνεται προληπτικός ακτινολογικός έλεγχος του θώρακα, για αποκλεισμό καρκίνου. Μέχρι τώρα, χρησιμοποιούσαμε την κλασική μέθοδο ακτινογραφίας, λόγω της υψηλής δόσης που είχε η συμβατική ελικοειδής αξονική τομογραφία. Η σύγχρονη τεχνολογία της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας μας επιτρέπει να εκτελούμε προληπτικές εξετάσεις με πολύ χαμηλότερη δόση ακτινοβολίας.

Το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο της Κλινικής ''ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ'' διαθέτει τον υπερσύγχρονο Αξονικό Τομογράφο 128 τομών, Siemens GoTop (τον πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα), που έχει τη δυνατότητα απεικόνισης όλων των δομών του ανθρωπίνου σώματος, με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια και ιδιαίτερα χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας (πολύ σημαντικό για όλους και ακόμα περισσότερο για τους νέους και παιδιατρικούς ασθενείς).

Ο Αξονικός Τομογράφος Siemens Go Top συνδυάζεται και με το λογισμικό νέας γενιάς Syngo Via, με δυνατότητες υπερσύγχρονων εφαρμογών τρισδιάστατης μετεπεξεργασίας, όπως Cinematic Rendering, που αξιοποιούνται και αναδεικνύονται άριστα από τους άρτια εκπαιδευμένους Τεχνολόγους, σε συνεργασία με τους Ιατρούς του Εργαστηρίου.


Κλινική ''ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ''

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική ''ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ''

June 12, 2021

Tελευταία μας άρθρα
Σύγχρονες χειρουργικές επιλογές για τις παθήσεις του οισοφάγου
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
Στομαχικός πόνος και στρες: Πόσο μας επηρεάζει και πώς θα τον αντιμετωπίσουμε;
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
📌 20 Μαρτίου 2023 Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"