Κορωνοϊός: 5 τρόποι για να διαχειριστούμε το στρες εν μέσω πανδημίας
Αρθρα

Κορωνοϊός: 5 τρόποι για να διαχειριστούμε το στρες εν μέσω πανδημίας

February 12, 2021

Οι ραγδαίες αλλαγές όσον αφορά αυτά που γνωρίζουμε για τον κορωνοϊό, σε συνδυασμό με την αναπόφευκτη κοινωνική αποστασιοποίηση που εφαρμόζουμε, γνωστή και ως καραντίνα, δημιουργούν φόβο, αβεβαιότητα και σύγχυση σε πολλούς από εμάς.


Τα επίπεδα άγχους και στρες συσσωρεύονται και δεν είναι λίγες οι φορές που σωματοποιούνται, προκαλώντας επιπλέον δυσφορία.


Αλλά, ακόμη και αν διαχειριζόμαστε το άγχος σε ικανοποιητικό βαθμό, υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.  

Πολλοί από εμάς αγχωνόμαστε για κάποιο μέλος της οικογένειάς μας, που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ή νιώθουμε αγωνία για έναν αγαπημένο μας που νοσεί. Την ίδια στιγμή, νιώθουμε αβεβαιότητα σχετικά με την οικονομία ή την εργασία μας, ενώ δεχόμαστε πίεση σχετικά με την απασχόληση των παιδιών μας στο σπίτι.


Τέλος, πολλοί από εμάς βρίσκουμε δύσκολη την προσαρμογή σε ένα νέο, μη οικείο lifestyle. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις εξαιτίας των συσσωρευμένων αρνητικών συναισθημάτων είναι τεράστιες.


Οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας τονίζουν πως ήρθε η στιγμή να αναπτύξουμε ατομικές δεξιότητες για να αντιμετωπίσουμε τη νέα αυτή πρόκληση. Το κλειδί είναι να σκεφτόμαστε θετικά και δημιουργικά.

5 βήματα για να διαχειριστούμε το στρες

1. Συχνή σωματική άσκηση

Παρά την κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα πρόληψης κατά του κορωνοϊού, η φυσική άσκηση είναι εφικτή, αλλά και πολύ ευεργετική στην παρούσα κατάσταση. Από χαλαρό περπάτημα έως τρέξιμο, η αεροβική γυμναστική έχει τεράστια οφέλη στη διάθεση και στην ιδιοσυγκρασία μας. Υπεύθυνες για τα πλεονεκτήματα της γυμναστικής ως προς τη διάθεσή μας είναι οι ενδορφίνες, οι οποίες εκκρίνονται φυσικά από τον οργανισμό μας και μας βοηθούν να νιώθουμε καλύτερα και να διατηρούμε θετική σκέψη και στάση. Εκτός από την αεροβική γυμναστική που απαιτεί χώρο και αποστάσεις, υπάρχουν και πολλά είδη άσκησης που μπορούμε να δοκιμάσουμε στο ίδιο μας το σπίτι, όπως η yoga ή το stretching. Τέτοιου είδους προγράμματα, που προσφέρονται γενναιόδωρα στο διαδίκτυο, μπορούν όχι μόνο να μας κρατήσουν σε φόρμα, αλλά να μας χαρίσουν επιπλέον γαλήνη και ηρεμία.

2. Υγιεινή διατροφή


Το υπερβολικό στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις διατροφικές μας συνήθειες και τον μεταβολισμό μας. Με άλλα λόγια, τρώμε μόνο όταν πεινάμε; Η απάντηση για τους περισσότερους είναι αρνητική. Το φαγητό δεν είναι μόνο μια βιολογική ανάγκη, αλλά και ένας μηχανισμός άμυνας για τα αρνητικά συναισθήματα, το άγχος, την κακή διάθεση και το συναισθηματικό κενό. Ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμήσουμε τη συναισθηματική διατροφή είναι να αποκτήσουμε επίγνωση των παραγόντων που την πυροδοτούν. Γνωρίζοντας τι είναι αυτό που μας ωθεί σε μία κακή συνήθεια, θα μας βοηθήσει να το αποφύγουμε ή να το αποβάλουμε. Αν προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή, θα δούμε τα συναισθηματικά οφέλη πολύ σύντομα.



3. Ισορροπημένη και ουσιαστική ενημέρωση


Είναι σημαντικό να ενημερωνόμαστε για την πορεία της πανδημίας. Ωστόσο, όταν το κάνουμε όλη μέρα, κάνουμε κακό στον εαυτό μας, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο άγχους και στρες. Η μία πληροφορία φέρνει την άλλη και, χωρίς να το καταλάβουμε, αφιερώνουμε ένα σημαντικό μέρος της ημέρας διαβάζοντας άρθρα ή βλέποντας βίντεο για τον κορωνοϊό. Το κλειδί στην ουσιαστική ενημέρωση είναι να το κάνουμε με μέτρο, προστατεύοντας τον εαυτό μας και τα παιδιά μας από ανώφελη και βομβαρδιστική ενημέρωση. Γι’ αυτό, λοιπόν, ας κάνουμε ένα διάλειμμα και ας αποσυνδεθούμε σωματικά και πνευματικά από την ατελείωτη ενημέρωση. Ας επιλέξουμε μια δραστηριότητα ή ας διαβάσουμε ένα βιβλίο που δεν σχετίζεται με τον κορωνοϊό.



4. Επαφή και επικοινωνία με άλλους


Όταν κυριαρχεί η αβεβαιότητα και ο φόβος, η επαφή με άλλους ανθρώπους είναι καθοριστική για την ψυχική μας υγεία. Η απομόνωση και ο φόβος μπορούν να οδηγήσουν σε άγχος, αλλά ακόμη και σε καταθλιπτικά συμπτώματα. Ας προσπαθήσουμε να επικοινωνήσουμε με συγγενείς, φίλους και συναδέλφους με οποιοδήποτε τρόπο. Μπορούμε να τους πάρουμε τηλέφωνο, να τους στείλουμε ένα μήνυμα ή να κάνουμε μία βιντεοκλήση. Ας ενδιαφερθούμε για όσους είναι μόνοι και ας επικοινωνήσουμε όσο μπορούμε με γονείς, παππούδες, παιδιά και όσους αγαπάμε.


5. Επαρκής ύπνος και ξεκούραση


Το στρες, μαζί με όλα τα αρνητικά συναισθήματα που περιγράψαμε παραπάνω, ενισχύονται όταν παραμελούμε τον ύπνο μας. Γι΄ αυτό, λοιπόν, πρέπει να σιγουρευτούμε πως κοιμόμαστε αρκετά και πως έχουμε μια καλή ποιότητα ύπνου. Η έλλειψη ουσιαστικού ύπνου και ξεκούρασης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις γνωστικές μας λειτουργίες, όπως τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης, έχοντας επιπτώσεις στην επαγγελματική μας απόδοση, αλλά και στη διάθεσή μας. Πρέπει να αποφεύγουμε διεγερτικές ουσίες, όπως το αλκοόλ, η καφεΐνη και η νικοτίνη, ειδικά πριν πέσουμε για ύπνο. Αν εξακολουθούμε να δυσκολευόμαστε στον ύπνο, μπορούμε να δοκιμάσουμε να αναπτύξουμε ένα είδος ρουτίνας πριν κοιμηθούμε, όπως ένα ζεστό μπάνιο ή ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα και υιοθετώντας όσα περισσότερα μπορούμε στην καθημερινότητά μας, θα μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με τους άλλους σε υγιή επίπεδα. Διαχειριζόμενοι το στρες αποτελεσματικά, θα επωφεληθούμε σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο, προφυλάσσοντας αυτούς που αγαπάμε από συναισθήματα που κάνουν κακό σε φυσικό και ψυχικό επίπεδο. Αν παρόλα αυτά εξακολουθούμε να βιώνουμε συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης, τα οποία δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

Κλινική Άγιος Λουκάς

Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Οι αρρυθμίες
This is some text inside of a div block.
Κλινική Άγιος Λουκάς

February 12, 2021

Tελευταία μας άρθρα
Εμβόλια κατά του καρκίνου: Μία νέα και πολλά υποσχόμενη κατηγορία φαρμάκων
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
Σύγχρονες χειρουργικές επιλογές για τις παθήσεις του οισοφάγου
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"
Στομαχικός πόνος και στρες: Πόσο μας επηρεάζει και πώς θα τον αντιμετωπίσουμε;
Κλινική "ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ"