Σκολίωσης (Παιδοορθοπαιδικό Ιατρείο)
Γιατί να μας επιλέξετε;

Η Κλινική ''ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ'' ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του Παιδοορθοπαιδικού Ιατρείου Σκολίωσης. Επιστημονικά υπεύθυνος του ιατρείου είναι ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός Ενηλίκων και Παίδων, Δρ. Θεμιστοκλής Κ. Τζατζαΐρης, MD, MSc, PhD

Η σκολίωση είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση, στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων με αποτέλεσμα η σπονδυλική στήλη να παίρνει σχήμα S ή C. Ο όρος προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη σκολιός που σημαίνει στραβός, (όχι ευθύς, όχι ίσιος)

Πρακτικά μιλώντας, προκαλεί λορδωτική στάση και κλίση του κορμού προς τα δεξιά ή αριστερά, κλίση της λεκάνης αντίθετα, ασυμμετρία των ώμων (ο ένας ώμος είναι πιο ψηλά από τον άλλο),προπέτεια της μιας ή της άλλης ωμοπλάτης και του ενός ή του άλλου στήθους προς τα εμπρός.

Όταν η σκολίωση είναι μεγάλη οι ασυμμετρίες που προκαλεί στο σώμα είναι ιδιαίτερα εμφανείς.Στα αρχικά στάδια όμως είναι δυνατόν να μην φαίνεται στον απλό παρατηρητή και να διαφεύγει, δεδομένου ότι δεν προκαλεί συνήθως πόνο και οι μικρές ασυμμετρίες καλύπτονται από τα ρούχα που φορούν τα παιδιά που κατά τα άλλα είναι υγιέστατα.

Σημαντικότατες παράμετροι στην αντιμετώπιση της σκολίωσης είναι η έγκαιρη διάγνωση, η εξατομικευμένη προσέγγιση και η σωστή θεραπεία, όπου αυτό απαιτείται.

Αιτίες Σκολίωσης

Σε ποσοστό 2-3% παιδιά της σχολικής ηλικίας έχουν σκολίωση. Εμφανίζεται πιο συχνά στα κορίτσια της εφηβικής ηλικίας και σε μερικές οικογένειες υπάρχει σε μεγαλύτερη συχνότητα.

Στο 85% των περιπτώσεων δεν γνωρίζουμε την αιτία και ονομάζουμε τη σκολίωση ιδιοπαθή.Γνωρίζουμε όμως ότι η κακή στάση, η βαριά τσάντα, η μικρή ανισοσκελία ή η πλατυποδία δεν προκαλούν σκολίωση. Επίσης γνωρίζουμε ότι το μονόζυγο, οι ειδικές ασκήσεις, το κολύμπι, τα ειδικά πέλματα και οι ειδικοί νάρθηκες δεν διορθώνουν πλήρως τη σκολίωση(μπορούν όμως να καθυστερήσουν σημαντικά την εξέλιξή της).

Σήμερα πιστεύουμε ότι η ιδιοπαθής σκολίωση έχει γενετική βάση και εκδηλώνεται σε άτομα με κληρονομική προδιάθεση (multiple gene inheritance). Αυτό δεν σημαίνει ότι εάν ένας γονιός έχει σκολίωση θα έχει και το παιδί του. Η συχνότητα όμως της σκολίωσης σε ορισμένες οικογένειες είναι αυξημένη, γι ́αυτό και τα παιδιά αυτών των οικογενειών πρέπει να ελέγχονται πιο συχνά.

Γνωστά αίτια σκολίωσης είναι επίσης συγγενείς ανωμαλίες, χρωμοσωμικά σύνδομα, διαταραχέςτου συνδετικού ιστού και παθήσεις του νευρικού συστήματος και των μυών όπως η εγκεφαλικήπαράλυση, η μυοπάθεια Duchene, η νευροϊνωμάτωση, το σύνδρομο Marfan κ.α.

Ηλικία εμφάνισης

Παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ακόμα και στους ενήλικες (de novo σκολίωση ενηλίκων). Η σκολίωση των παιδιών και των εφήβων αφοράστον αναπτυσσόμενο σκελετό γι ́ αυτό και χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση.

Σήμερα διακρίνουμε τη σκολίωση ανάλογα με την ηλικία εμφάνισης σε:


1. σκολίωση πρώιμης έναρξης (early onset scoliosis) πριν την ηλικία των 10 ετών και

2. σκολίωση καθυστερημένης έναρξης, μετά την ηλικία των 10 ετών.

Η σκολίωση πρώιμης έναρξης (early onset scoliosis) είναι η πιο σοβαρή μορφή σκολίωσης γιατίαφορά στον αναπτυσσόμενο παιδικό σκελετό. Επειδή εμφανίζεται νωρίς, η παραμόρφωσημεγαλώνει όσο μεγαλώνει σκελετικά το παιδί με αποτέλεσμα να οδηγεί σε σημαντικέςδυσμορφίες. Εάν η παραμόρφωση επιδεινώνεται καθώς το παιδί αναπτύσσεται, επηρεάζει με έναμηχανισμό ντόμινο, όχι μόνο τη μορφή της σπονδυλικής στήλης αλλά και την διαμόρφωση τουθώρακα και την ανάπτυξη των πνευμόνων.

Στα μεγαλύτερα παιδιά η παραμόρφωση εμφανίζεται συνήθως την περίοδο της ταχείας ανάπτυξηςλίγο πριν την εφηβεία, από τα 9 έως τα 12 στα κορίτσια και στα 13 με 14 έτη στα αγόρια.

Διάγνωση σκολίωσης

Η παραμόρφωση του κορμού ανακαλύπτεται συνήθως από τους γονείς, τον παιδίατρο ή τονορθοπαιδικό. Ο μόνος αποδεκτός τρόπος για την διάγνωση είναι η ακτινογραφία της ΣπονδυλικήςΣτήλης που γίνεται πάντα σε όρθια θέση με συγκεκριμένο τρόπο και με ειδική ακτινολογικήτεχνική (whole spine x-ray).



Είναι σημαντικό η ακτινογραφία να γίνει σωστά για να μη χρειασθεί να επαναληφθεί γιατί τότε το παιδί θα υποστεί άχρηστη ακτινοβόληση. Το μέγεθος της σκολίωσης μετριέται σε μοίρες (Cobbangle) και είναι ένα από τα στοιχεία που καθορίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και την κατάλληλη αντιμετώπιση. Μέσω των μετρήσεων αυτών μπορεί να παρακολουθηθεί και η εξέλιξη της σκολίωσης. 


Υπάρχουν στις μέρες μας πολλές "συσκευές" οι οποίες υποστηρίζουν οτι μπορούν να μετρήσουν το βαθμό της σκολίωσης χωρίς τη χρήση ακτινογραφίας. Η υποκειμενική μέτρηση και το μεγάλου βαθμού σφάλμα που μπορεί να προκύψει με τη χρήση των συσκευών αυτών έχουν περιορίσει τη χρησιμότητά τους.

Θεραπεία

Η αντιμετώπιση της σκολίωσης περιλαμβάνει την παρακολούθηση, την εφαρμογή κηδεμόνων, τη φυσικοθεραπεία και την εγχείρηση. Στόχος είναι το σταμάτημα της εξέλιξης και η διατήρηση της ισορροπίας του σώματος. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η σκολίωση δεν θεραπεύεται με την κλασσική έννοια του όρου. Αφενός γιατί πολλές φορές δεν προκαλεί νόσο και αφετέρου γιατί δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα, τρόπος να ξαναγίνει η σπονδυλική στήλη ίσια διατηρώντας την πλήρη κινητικότητα. Ο μόνος τρόπος να ισιώσει η σπονδυλική στήλη είναι η εγχείρηση που γίνεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό (εξειδικευμένους στη σπονδυλική στήλη) με ιδιαίτερη τεχνική, αλλά θυσιάζεται η κινητικότητα ενός μέρους της σπονδυλικής στήλης. Για το λόγο αυτό εγχειρήσεις σκολίωσης γίνονται όταν είναι απαραίτητες και πάντα την κατάλληλη στιγμή ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο το μήκος της σπονδυλικής στήλης που θα αγκυλωθεί. Η ηλικία δεν είναι περιορισμός. Η εγχείρηση πρέπει να γίνεται νωρίς όταν φαίνεται ότι η σκολίωση δεν μπορεί να αναχαιτισθεί με άλλο τρόπο. Το παιδί μετά θα έχει μια φυσιολογική ζωή χωρίς κανένα περιορισμό.

Οι κηδεμόνες της σκολίωσης είναι ειδικοί νάρθηκες που εφαρμόζονται στον κορμό του παιδιού -που έχει ικανό δυναμικό ανάπτυξης - για να σταματήσουν την εξέλιξη της σκολίωσης. Δεν διορθώνουν τη σπονδυλική στήλη μόνιμα και το αποτέλεσμα της εφαρμογής τους θεωρείται επιτυχές, από άλλους όταν η σκολίωση παραμείνει στο αρχικό της μέγεθος, και από άλλους ότανδεν μεγαλώσει τόσο ώστε να χρειάζεται εγχείρηση. Με το ένα ή με το άλλο κριτήριο η επιτυχία του κηδεμόνα φθάνει στο 80%, εφόσον το παιδί δέχεται να τον φοράει 23 ώρες το 24ωρο.

Τέλος ένα σημαντικό κομμάτι στην αντιμετώπιση της εξέλιξης της σκολίωσης έχει αποδειχθεί ότι είναι η φυσικοθεραπεία με τη μέθοδο Scroth. Οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας σε συνδυασμό με την σωστή εφαρμογή κηδεμόνα φαίνεται να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα τρόπος να προλάβουμε την εμφάνιση της σκολίωσης. Η έγκαιρη διάγνωση όμως, έχει μεγάλη σημασία, γιατί μπορούμε να τροποποιήσουμε την φυσική ιστορία είτε περιορίζοντας το μέγεθος της παραμόρφωσης με ορθοπαιδικούς κηδεμόνες είτε διορθώνοντας την παραμόρφωση με χειρουργικές επεμβάσεις. Η έγκαιρη και πρώιμη διάγνωση μπορεί να γίνει με οργανωμένα προγράμματα έλεγχου στο σχολείο ή με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιάτρων που κάνουν τον υποχρεωτικό προσχολικό έλεγχο.

Όλα τα παιδιά πρέπει να ελέγχονται στην ηλικία των 6 ετών. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό σκολίωσης πρέπει να ελέγχονται μετά κάθε χρόνο μέχρι την έναρξη της εφηβείας. Χωρίς οικογενειακό ιστορικό, όλα τα κορίτσια πρέπει να ελέγχονται κλινικά δύο φορές, στην ηλικία των 10 και στην ηλικία των 12 ετών, ενώ όλα τα αγόρια πρέπει να ελέγχονται μία φορά στην ηλικία των 13 ετών. Εάν στη δοκιμασία επίκυψης τεθεί υποψία σκολίωσης το παιδί πρέπει να παραπεμφθεί σε εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό.

Οι γιατροί του τμήματος:

Οι γιατροί του τμήματος:

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Επικοινωνία

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσετε με την Κλινική. Το αίτημά σας θα καταχωρηθεί άμεσα. Κάποιος από τους εκπροσώπους της Κλινικής θα επικοινωνήσει μαζί σας για να σας εξυπηρετήσει. 

Επικοινωνηστε μαζι μας
+30 2310 380 000
ΤΜΗΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
+30 2310 390 766
Το αίτημα σας καταχωρήθηκε. Κάποιος από τους εκπροσώπους της Κλινικής θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο.
Ευχαριστούμε
Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»
Oops! Something went wrong while submitting the form.