Αλλεργιολογικό Ιατρείο
Γιατί να μας επιλέξετε;

Η ραγδαία αύξηση της συχνότητας των αλλεργιών και οι σημαντικές συνέπειες σε οικονομοτεχνικό επίπεδο παγκοσμίως έχουν πυροδοτήσει το επιστημονικό ενδιαφέρον και τη σχετική ερευνητική δραστηριότητα. Υπάρχει λύση για την αλλεργία; Χωρίς να μπορεί κανείς να πει ότι έχουμε στα χέρια μας την οριστική θεραπεία της τροφικής ή και άλλων ειδών αλλεργίας, υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία λίγα χρόνια, σε επίπεδο ερευνητικής γνώσης και τεχνολογίας, που αλλάζουν ριζικά τον χειρισμό της αλλεργίας σε σχέση με την καθιερωμένη προσέγγιση. Στο Αλλεργιολογικό Ιατρείο της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ», οι ασθενείς με πιθανή ή διαγνωσμένη τροφική αλλεργία ή άλλα είδη αλλεργίας μπορούν να επωφεληθούν από όλες τις πτυχές μιας απόλυτα εξειδικευμένης αντιμετώπισης αυτού του δύσκολου - αλλά όχι πια άλυτου - προβλήματος.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για να κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να απευθυνθείτε στη Γραμματεία του Ιατρείου
+30 2310 390 766 | +30 2310 380 000

Οι αλλεργικές νόσοι αντιπροσωπεύουν μια πραγματική σύγχρονη μάστιγα στις κοινωνίες δυτικού τύπου, καταγράφοντας κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες τη μεγαλύτερη αύξηση συχνότητας σε σχέση με κάθε άλλη ανθρώπινη πάθηση. Το Αλλεργιολογικό Ιατρείο της Κλινικής «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» αποσκοπεί στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ασθενών με αλλεργικά νοσήματα. 

Υπηρεσίες του Ιατρείου

Στο Αλλεργιολογικό Ιατρείο ενδεικτικά παρέχονται οι παρακάτω υπηρεσίες:

Αιτιολογική διερεύνηση αλλεργικού άσθματος και ρινίτιδας σε παιδιά και ενήλικες 

Η αλλεργιολογική διερεύνηση, μέσω κλινικής εξέτασης, δερματικών δοκιμασιών και ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων αποκαλύπτει τα ένοχα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος, όπως ακάρεα της σκόνης, μύκητες, γύρεις ή επιθήλια κατοικίδιων ζώων, παρέχοντας το κυριότερο μέσο για τον μετέπειτα χειρισμό.


Απευαισθητοποίηση με ειδική ανοσοθεραπεία 

Στην περίπτωση της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος, η ανοσοθεραπεία αποτελεί τη μόνη αιτιολογική αντιμετώπιση, δηλαδή τη μόνη θεραπεία που αντιμετωπίζει την αιτία. Η αιτία είναι το αλλεργιογόνο που προκαλεί τη νόσο. Το αποτέλεσμα της μεθόδου αυτής επιτυγχάνεται με τη μακροχρόνια χορήγηση του ίδιου του ενοχοποιούμενου αλλεργιογόνου που προκαλεί απευαισθητοποίηση στον αλλεργικό ασθενή. Η χορήγηση γίνεται είτε υποδόρια, είτε με τη μορφή υπογλώσσιων σταγόνων. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε: 


Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα ότι η διαδικασία της ανοσοθεραπείας είναι πολυτιμότερη στα πρώτα χρόνια της αλλεργικής νόσου, καθώς δίνεται η δυνατότητα να αναχαιτίσουμε την τυπική εξέλιξη της ρινίτιδας ή του άσθματος σε βαρύτερες μορφές.


Ολοκληρωμένος έλεγχος ατοπικού εκζέματος (ατοπικής δερματίτιδας)

Στο Ιατρείο διενεργείται ολοκληρωμένος έλεγχος ατοπικού εκζέματος, καθώς και διερεύνηση δερματικών εξανθημάτων όπου η αλλεργική συμμετοχή είναι πιθανή. Ειδικά ο χειρισμός του ατοπικού εκζέματος είναι θεμελιώδους σημασίας, καθώς αυτή είναι η πάθηση που, όταν είναι ανεξέλεγκτη, γεννά τις υπόλοιπες ατοπικές νόσους, όπως τροφική αλλεργία, αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα. Η πρόληψη, λοιπόν, τίθεται σε πρώτο πλάνο.

Άλλες υπηρεσίες που παρέχονται: 

Σύγχρονη αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας

Η τροφική αλλεργία αποτελεί το τελευταίο, πιο πρόσφατο κύμα της σύγχρονης αλλεργικής «επιδημίας». Η συχνότητα της τροφικής αλλεργίας αναφέρεται ότι έχει δεκαπλασιαστεί στα τελευταία 10-15 χρόνια, ακολουθώντας την άνοδο των υπόλοιπων ατοπικών νοσημάτων, φτάνοντας να αφορά πια μέχρι και το 10% του παιδικού πληθυσμού. 

Πώς επηρεάζει η τροφική αλλεργία την ποιότητα ζωής

Η μακροχρόνια επιμονή της αλλεργίας σε ένα ή περισσότερα τρόφιμα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του παιδιού και της οικογένειας, κυρίως λόγω των διαιτητικών περιορισμών, δικαιολογημένων και μη, αλλά και του διαρκώς αιωρούμενου κινδύνου για συστηματική, αναφυλακτική αντίδραση σε κάποια τυχαία έκθεση του παιδιού στην αλλεργιογόνο τροφή.

Χαρακτηριστικά, αναφέρεται το παράδειγμα της αλλεργίας στο φυστίκι ή κάποιον ξηρό καρπό, που μπορεί να συνδέεται με μείωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής μεγαλύτερη κι από αυτή σε παιδιά με ινσουλινοεξαρτώμενο σακχαρώδη διαβήτη. 

Η αντιμετώπιση του προβλήματος κρίνεται, λοιπόν, επιτακτική και απαιτεί: 

Σε ποιους ασθενείς απευθύνεται η ειδική αλλεργιολογική αξιολόγηση για τροφική αλλεργία;

Αξιολόγηση δικαιούνται όλα τα παιδιά που αποφεύγουν την τακτική χορήγηση κάποιου συγκεκριμένου τροφίμου για την πιθανότητα τροφικής αλλεργίας. Ο πρωταρχικός σκοπός εδώ είναι η συνολική εκτίμηση του κινδύνου και η εισαγωγή όλων των ασφαλών τροφών στο διαιτολόγιο. Συγκεκριμένα, η ειδική αλλεργιολογική αξιολόγηση για τροφική αλλεργία απευθύνεται σε:

Ασθενείς στους οποίους η χορήγηση της συγκεκριμένης τροφής προκάλεσε στο παρελθόν συμπτώματα

Τα πιο τυπικά συμπτώματα είναι οι πομφοί (κόκκινα εξανθήματα που θυμίζουν τσίμπημα κουνουπιού), η φαγούρα στο στόμα, ο έμετος ή/και συμπτώματα από το αναπνευστικό (βήχας, σφύριγμα, δύσπνοια), ενώ σπανιότερα μπορεί η κατανάλωση της τροφής να συνδέεται με διάφορα χρόνια συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα και καθυστέρηση στην ανάπτυξη.

Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε κάποια αλλεργιολογική εξέταση (συνήθως εξέταση αίματος τύπου RAST) στο παρελθόν και έχουν θετικά αποτελέσματα για κάποια τροφή, χωρίς όμως να τους έχει δοθεί ειδική αλλεργιολογική συμβουλευτική

Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις θετικών εξετάσεων RAST αυτές δεν αντιστοιχούν σε κλινική νόσο, με αποτέλεσμα να είναι ασφαλής η καθοδηγούμενη επανεισαγωγή του τροφίμου.

Παιδιά (και λιγότερο συχνά ενήλικες) με οδηγία αποφυγής κάποιας τροφής, χωρίς αυτή να στηρίζεται σε ιστορικό συμβατών συμπτωμάτων

Και εδώ απαιτείται να διαλευκανθεί η αναγκαιότητα ή μη του περιορισμού στη δίαιτα, αφού είναι συχνό φαινόμενο ολόκληρες ομάδες τροφίμων να αποκλείονται από το διαιτολόγιο, με βάση περισσότερο παρα-επιστημονικές λογικές, παρά αποδεδειγμένη γνώση.

Οφέλη της ειδικής αλλεργιολογικής προσέγγισης

Η ειδική αλλεργιολογική προσέγγιση μπορεί να εξασφαλίσει τη σωστή διάγνωση. Αυτή στηρίζεται: 

Η πολύπλευρη αυτή προσέγγιση μπορεί να αποσαφηνίσει την πιθανότητα τροφικής αλλεργίας, αλλά και να εκτιμήσει ποιοτικά και ποσοτικά τη βαρύτητα ενδεχόμενης αντίδρασης. 

Γνωρίζοντας ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε

Είναι απαραίτητο ο ασθενής και η οικογένειά του να γνωρίζουν ποιες τροφές, σχετικές ή φαινομενικά άσχετες, μπορεί να περιέχουν συγγενικές αλλεργιογονικές ουσίες και τι είδους αντίδραση θα περιμέναμε. Για παράδειγμα: 

Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προβλεφθεί και να ερμηνευθεί τέτοιου είδους "παράδοξη" αντιδραστικότητα, ενώ αντίθετα περιορίζονται άσκοποι αποκλεισμοί τροφίμων, που βασίζονται σε αναπόδεικτη προφορική γνώση και οδηγούν πολλές φορές στη σημαντική αύξηση του καθημερινού κόστους για την οικογένεια, λόγω της ανάγκης κατανάλωσης υποκατάστατων τροφών, όπως στην περίπτωση των σιτηρών ή του αγελαδινού γάλακτος.

Ενεργητική αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας

Απευαισθητοποίηση

Σε ένα μεγάλο αριθμό αλλεργικών παιδιών είναι δυνατή η ενεργητική αντιμετώπιση της τροφικής αλλεργίας, που εκφράζει την πιο σύγχρονη τάση της επιστημονικής βιβλιογραφίας. Αυτή εφαρμόζεται με χρήση ειδικών πρωτοκόλλων σε διαγνωσμένους αλλεργικούς ασθενείς, στους οποίους θέλουμε να αυξήσουμε την καθημερινή ασφάλεια και να βελτιώσουμε την πρόγνωση, επιταχύνοντας την αποδρομή της συγκεκριμένης αλλεργίας. Στις μέρες μας, η ενεργητική αντιμετώπιση με χορήγηση τροποποιημένης ή διασταυρούμενης πρωτεΐνης τροφής είναι δυνατή στην περίπτωση της αλλεργίας στο αγελαδινό γάλα, το αυγό, το ψάρι και κάποια φυτικά προϊόντα (ξηρούς καρπούς και φρούτα), ενώ εξειδικευμένα πρωτόκολλα επαγωγής της ανοχής είναι εφαρμόσιμα σε επιλεγμένα παιδιά με επίμονη, ισχυρή αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, με σκοπό τη συνολική βελτίωση της ασφάλειας και της ποιότητας ζωής ολόκληρης της οικογένειας.

 

Αξιοποίηση της μοριακής διαγνωστικής

Με τη χρήση των μοριακών διαγνωστικών μεθόδων, είναι πλέον δυνατός ο ακριβέστερος επιμερισμός των χαρακτηριστικών της αλλεργίας, αφού μπορούμε να γνωρίζουμε όχι μόνο απέναντι σε ποια τροφή έχει φτιάξει «αλλεργικά» αντισώματα ο οργανισμός, αλλά και σε ποια συγκεκριμένα μόρια της τροφής. Για να γίνει αντιληπτή η σημασία του, αναφέρεται το παράδειγμα των ξηρών καρπών, που περιέχουν δεκάδες ξεχωριστά αλλεργιογόνα ο καθένας. Παραδοσιακά, ένας ασθενής με θετικό αλλεργιολογικό έλεγχο δε θα μπορούσε να γνωρίζει τι ακριβώς σημαίνουν τα όποια θετικά του αποτελέσματα: 

Αυτές οι πληροφορίες δίνονται πλέον από τη γνώση του υπεύθυνου αλλεργιογόνου μορίου στην τροφή, που μπορεί να είναι ‘σκληρότερο’ ή ‘ηπιότερο’, οπότε και η αλλεργία ακολουθεί τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά, τα οφέλη της μοριακής διαγνωστικής είναι τα ακόλουθα:

Οι γιατροί του τμήματος:

No Doctors found.
Οι γιατροί του τμήματος:

Χρήσιμες συμβουλές για τη νοσηλεία σας

Επικοινωνία

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσετε με την Κλινική. Το αίτημά σας θα καταχωρηθεί άμεσα. Κάποιος από τους εκπροσώπους της Κλινικής θα επικοινωνήσει μαζί σας για να σας εξυπηρετήσει. 

Επικοινωνηστε μαζι μας
+30 2310 380 000
ΤΜΗΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ
+30 2310 390 766
Το αίτημα σας καταχωρήθηκε. Κάποιος από τους εκπροσώπους της Κλινικής θα επικοινωνήσει μαζί σας το συντομότερο.
Ευχαριστούμε
Κλινική «ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ»
Oops! Something went wrong while submitting the form.