Το Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο της Κλινικής ''ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ'' διαθέτει από την αρχή του 2021 τον υπερσύγχρονο Αξονικό Τομογράφο 128 τομών, Siemens GoTop (τον πρώτο στη Βόρεια Ελλάδα), που έχει τη δυνατότητα απεικόνισης όλων των δομών του ανθρωπίνου σώματος, με υψηλή διαγνωστική ακρίβεια και ιδιαίτερα χαμηλές δόσεις ακτινοβολίας (πολύ σημαντικό για όλους και ακόμα περισσότερο για τους νέους και παιδιατρικούς ασθενείς).
Με τη χρήση πρωτοκόλλων ιδιαίτερα χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT, Calcium Score), πραγματοποιείται ταυτόχρονη εκτίμηση του φορτίου ασβεστίου στα στεφανιαία αγγεία (πολύ καλός προγνωστικός δείκτης), καθώς και του πνευμονικού παρεγχύματος για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό κακοήθειας στον πνεύμονα, ακόμη και σε πολύ πρώιμα στάδια, εξασφαλίζοντας την όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αντιμετώπιση.
Έχει καθιερωθεί στη διεθνή βιβλιογραφία, σε ανθρώπους με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, όπως σε βαρείς καπνιστές, ασθματικούς κ.α., να γίνεται προληπτικός ακτινολογικός έλεγχος του θώρακα με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας. Επίσης, ο δείκτης ασβεστίου (Calcium Score) αποτελεί ανεξάρτητο προγνωστικό παράγοντα για τη διαστρωμάτωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
Οι λήψεις του συγκεκριμένου αξονικού είναι πολύ λεπτομερείς και έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν καρκίνους πρώιμου σταδίου που μπορεί να είναι πολύ μικροί για να ανιχνευθούν στην παραδοσιακή ακτινογραφία.
Η σύγχρονη τεχνολογία έχει πετύχει να μειώσει στο ελάχιστο τη δόση ακτινοβολίας που δεχεται ο ασθενής κατά τη διάρκεια μιας αξονικής τομογραφίας. Σε σύγκριση με μια συμβατική αξονική, η σάρωση χαμηλής δόσης CT του καινούριου αξονικού τομογράφου χρησιμοποιεί περίπου 5 φορές λιγότερη ακτινοβολία.
Ο καινούριος αξονικός τομογράφος μας δίνει τη δυνατότητα να απεικονίσουμε σε πολύ σύντομο χρόνο όλα τα τμήματα του σώματος από το κεφάλι έως και τα κάτω άκρα. Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα να εκθέσουμε τον ασθενή σε πολύ λιγότερη ακτινοβολια.
Η γρήγορη και ακριβής εκτίμηση του φορτίου ασβεστίου στα στεφανιαία αγγεία επιτρέπει τη διαστρωμάτωση κινδύνου σε ασθενείς με υπόνοια για στεφανιαία νόσο.
Οι παραδοσιακές ακτίνες Χ μπορούν να αναγνωρίσουν τους καρκίνους του πνεύμονα στο μέγεθος μιας δεκάρας, ενώ οι σπειροειδείς αξονικές τομογραφίες μπορούν να αποκαλύψουν ανωμαλίες στους πνεύμονες στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού.
Αυτή είναι μια κρίσιμη διαφορά - όσο μικρότερος είναι ο όγκος όταν ανιχνεύεται, τόσο λιγότερο πιθανό τα καρκινικά κύτταρα να έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Αυτό σημαίνει περισσότερες επιλογές θεραπείας και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.
-προσφορα-